Milletvekili olmayan ve TBMM dışından İçişleri Bakanlığı görevine getirilen Efkan Ala’nın istifa ettikten sonra Valilik’e ait binada oturmaya devam ettiği yönündeki iddialar İçişleri Bakanlığı’na soruldu.
İçişleri Bakanı Efkan Ala, 7 Haziran seçimleri nedeniyle 7 Mart tarihinde görevinden istifa etti.
Yerine İçişleri Bakanı olarak Sebahattin Öztürk atandı. Ancak Efkan Ala, bakanlıkla hiçbir ilgisi kalmamasına karşın Çankaya Köşkü’nün hemen yanında bulunan ve Ankara Valiliği’ne ait köşkten taşınmadı.
Gazete bilgi edinme talebi yoluyla İçişleri Bakanlığı’na “Efkan Ala, neden halen konutta oturuyor? Burada oturmaya karşılık herhangi bir kira ödemekte midir? Ne zaman taşınacaktır” sorularını yöneltti.
İçişleri Bakanlığı, Cumhuriyet muhabirinin kendi adıyla yaptığı başvuruya, “19.3.2015 tarihinde Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği birimine 4982 Sayılı Bilgi Edinme Kanunu kapsamında yapmış olduğunuz başvuru aşağıda belirtilen nedenlerden dolayı reddedilmiştir” yanıtını verdi.
BAKANLIK CEVABI: KAMUOYUNU İLGİLENDİRMİYOR
Bakanlık ret gerekçesinde, bilgi edinme hakkının sınırlarını düzenleyen 25. maddesine işaret ederek, “Kurum ve kuruluşların, kamuoyunu ilgilendirmeyen ve sadece kendi personeli ile kurum içi uygulamalarına ilişkin düzenlemeler hakkındaki bilgi veya belgeler, bilgi edinme hakkının kapsamı dışındadır. Ancak, söz konusu düzenlemeden etkilenen kurum çalışanlarının bilgi edinme hakları saklıdır” dedi.
MUHALEFETTEN TEPKİ
CHP'Lİ TANRIKULU: "ALA'NIN HALA LOJMANDA OTURMASI, HUKUKA AYKIRI, ETİK DIŞI"
Anayasa uyarınca, seçim öncesinde İçişleri Bakanlığı görevinden ayrılan Efkan Ala'nın, hala İçişleri Bakanı için tahsisli resmi konutu kullanmasına muhalefetten sert tepki geldi.
Bu konuda bir yazılı soru önergesi veren, ancak yanıt alamamış olan CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Hürriyet'e yaptığı açıklamada, Efkan Ala'nın halen sadece "AKP Erzurum milletvekili adayı" sıfatı taşıdığını, hiçbir resmi sıfatının bulunmadığını vurgulayarak, "Ala'nın hala içişleri bakanlığı resmi konutunda oturması, hem etik dışı, hem de hukuka aykırı" dedi.
Tanrıkulu şöyle konuştu;
"Anayasa uyarınca, seçim takvimi başlamasıyla, İçişleri Bakanı olarak ifa ettiği kamu görevi sıfatı sona ermiştir. Dolayısıyla kamu kaynaklarını, lojman dahil siyasi etiğe uygun bir davranış değildir.
Bizim soru sormamızı ya da vatandaşın bilgi edinme kanunu uyarınca soru sormasını beklemeden, kendisinin lojmanı bırakması gerekirdi. Çünkü Anayasa uyarınca, İçişleri Bakanlığı görevini ne zaman bırakacağı önceden belliydi."
"TEK SIFATI AKP ÜYELİĞİ..."
Efkan Ala'nın şu anki tek sıfatının "AKP üyeliği" olduğunu kaydeden Tanrıkulu, "Kendisinin AKP üyeliği ve milletvekili adaylığı dışında herhangi bir sıfatı bulunmamaktadır.
Resmi konutu boşaltmamış olması, hiçbir açıdan doğru değildir.
Etik açıdan doğru değildir, hukuka da aykırıdır" dedi.
"İÇİŞLERİ'NİN YANITI DA HUKUKA AYKIRI"
Tanrıkulu, İçişleri Bakanlığı'nın bir gazetecinin bilgi edinme kanunu uyarınca sorduğu bu konudaki soruya da "kamuoyunu ilgilendirmemektedir" yanıtının da "ayrıca kanuna aykırı olduğunu" da vurguladı.
Kaynak: Alican Uludağ | Cumhuriyet